rocknrolla (2008)

amorphis'in 1996'da çıkardığı ve kariyerlerinin en güzel albümlerinden biri olan "elegy" ile aynı adı taşıyan filmden sonra judas priest efsanesinin ilk adımı olan "rocka rolla"'yı anımsatan guy ritchie'nin son filmiyle karşı karşıyayız. yurdum topraklarında "lock, stock and two smoking barrels" ve "snatch" ile sinemaseverlerin beğenisini kazanan guy ritchie yine bildik sularda yüzmeye devam ediyor ve ingiliz yeraltı suç camiasına dair bir başka öyküsüyle karşımıza çıkıyor.

londra'da emlak piyasasındaki hareketliliği kontrol eden tefeci lenny cole, hayatını onun yaverliğine adamış archie, son dönemde rastladığımız bol sıfırlı sermayeyle ingiliz piyasasında olan rus işadamı, başarılı bir muhasebeci olan ancak elindekiyle yetinmeyip patronunun parasına göz diken stella, tüm bu ağababalarının arasında köpekbalıklarından arta kalan etlerle beslenen küçük balıklar gibi piyasada otlanan one-two, handsome bob, mumbles ve babasının boyunduruğundan kurtulup kendisini rock'n rollun bol renkli yaşamına veren johnny quid. tıpkı "lock, stock and two smoking barrels"'da olduğu gibi bu karakterler üzerinden dolambaçlı bir şekilde örülmüş hikaye ve yine bir kayıp obje söz konusu; rus işadamının uğurlu tablosu. iş anlaşması esnasında bir süreliğine lenny'e emanet verilen tablo, lenny'nin oğlu quid tarafından aşırılır ve tüm bu karakterlerin film boyunca peşinden koşup duracağı öykü başlar. yine "lock, stock .."a dayalı bir benzetme yapmadan duramayacağım; hikayeye bir yanından buluşan one-two ve tayfası ("lock, stock .."taki izdüşümü olarak tom ve arkadaşları) olayların içerisinden bir şekilde sıyrılıp, paçaları kurtarırken, kirli işlerle uğraşan para babaları ("lock, stock .."'ta harry lonsdale) kendi pislikleri içerisinde boğuluyor.

guy ritchie'nin elinden çıkan önceki senaryolarda olduğu gibi "rocknrolla"'da da araya katılmış, ingilizlerin o kesin espri anlayışını barındıran diyaloglar mevcut. ve yine önceki filmlerinde olduğu gibi film müzikleriyle dikkat çekiyor. the clash'ten "bankrobber", the subways'ten "rock & roll queen", lou reed'den "the gun" göze çarpan parçalar arasında.

genelde olaylar arasında anlatıcı yardımıyla karakterler üzerine geniş bilgiler serpen ritchie finalde de "rocknrolla"'nın devamının geleceğine dair bir işaret veriyor. imdb'ye göz atıldığında şu sıralar "sherlock holmes" ve "the gamekeeper" projeleriyle uğraştığı görülen ritchie'nin bir sonraki işi bu filmin devamı olabilir. ama önce "rocknrolla"'yı elden geçirmek gerekir.


0 yorum: