corpse bride (2005)


bir tim burton harikası olan corpse bride/ölü gelin 2005 yılında, stop-motion tekniği ile çekilmiştir. yine tim burton'dan izlediğimiz "the nightmare before christmas" gibi, gothic ve karanlık havanın unsurlarını görüyoruz bu filmde de. başrollerinde (seslendirme/karakterin fiziksel olarak benzerliği) johnny depp, emily watson ve helena bonham carter vardır. müziklerini de soundtrack'in kralı danny elfman yapmıştır. fantastik, animasyon türündeki film oldukça güzel müzikal parçalar barındırır içinde. zaten film müzikaldir aynı zamanda. filmin, bir rus halk masalından uyarlandığını da eklemek isterim.

19. yy.'da geçen film animasyon olduğu halde kostümleri o çağa ayak uydurmakta hiç zorlanmamıştır. fazlasıyla 19. yy. havası taşır. bunu animasyon olmayan filmlerde dahi yapamayanların olduğunu görünce, tim burton'ı kusursuz çizimleriyle zamanı, karakterleri ve kostümleri uyum içinde hayata geçirdiği için kutluyoruz.


gelelim filmin konusuna...

victor van dort isimli genç, bir iskeletin parmağından aldığı yüzüğü taktıktan sonra tüm hayatının alt üst olacağını bilmiyordur. yüzüğü taktığı an bi cesetle evlenmiş olur. ölü gelin ile. ölü gelinle beraber ölüler diyarına -yani yeraltına- giden victor, oradaki eğlenceli ve bol renkli yaşamı görünce aslında kendi yaşadığı hayatın hayat olmadığını anlar. yukarıda yani gerçek dünyada onu bekleyen gerçek karısı -daha değil- victoria vardır ama o ölü gelini bırakıp gitme konusunda biraz kararsızdır. fakat tüm bunlara rağmen victor, victoria'yı o kadar çok seviyordur ki; ölü gelin'i üzmek ona ne kadar zor gelse de, o kendi yaşaması gereken hayatı yaşamalıdır...

0 yorum: