bin-jip (2004)


"bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom" filmiyle de tanınan, güney koreli yönetmen kim ki-duk'un senaryosunu yazıp yönettiği 2004 yapım filmin başrollerinde hee jae, lee seung-yeon , jin mo-ju var.

tatile giden insanların "boş ev"lerini kullanarak yaşamını sürdüren, bu evlerdeki bozuk ev aletlerini onararak, kendince borcunu ödediğini düşünen, "görünmez adam"ın hikayesidir bin-jip. ilerleyen dakikalarda anlıyoruz ki; çocuğun evlere girme amacı hırsızlık ya da kendi evi olmaması değil. bir sahnede öğrendiğimize göre çocuk üniversite mezunu, belki bu konuyu biraz daha anlaşılabilir kılar.

isimsiz ana karakterimiz olan bu "görünmez adam"ın tek amacı saklanmak. bir gün girdiği evlerden birinde yanlız olmadığını farkeden adamımız, genç bir kadınla karşılaşır. kadını döven iğrenç kocasından kurtardıktan sonra beraber kaçarlar ve hayatlarını çocuğun yöntemiyle, yani boş evlerde yaşayarak sürdürmeye başlarlar. sadece görselliğin kullanıldığı ve bu iki ana karakterin hiç konuşmadan yaşadıkları aşk, alışkın olduğumuz aşk filmlerinden oldukça farklı.


fakat bu hayatları fazla uzun sürmeyecektir. girdikleri bir evdeki cesedi gömüp, o evde durmaya devam ettikten sonra polise yakalanan gençlerin salaklığı görülmeyecek gibi değil. filmin burada uzatılmaya çalıştığı besbelli, zaten görünmez adamın bazı özellikleri buradan sonra anlaşılmaya başlanıyor (hapishaneye girdikten sonra), her ne kadar düz mantıkla ilerleyip biraz kolaya kaçılsa da, film zamanla daha ilgi çekici hale geliyor. özellikle natacha atlas'ın meşhur şarkısı gafsa'nın çaldığı sahnelerde film, insanı adeta ekrana yapıştırıveriyor.

film hakkında söylenecek fazla birşey yok, sadece izleyin... "içinde yaşadığımız dünya gerçek mi yoksa bir rüya mı, söylemek zor." deyip yazımı sonlandırıyorum.

0 yorum: