milk (2008)

dustin lance black'in senaryosunu yazdığı, gus van sant'ın yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerinde sean penn, james franco, emile hirsch, josh brolin, alison pill ve diego luna yer alıyor. "en iyi erkek oyuncu" ve "en iyi orjinal senaryo" dalında kazandığı oscarla beraber toplam 2 oscar sahibi olan filmin müziklerini daha çok tim burton filmlerinden tanıdığımız fakat gus van sant ile "to die for" ve "good will hunting"te de çalışan danny elfman hazırlamış. daha önce birçok kitaba ve belgesele ilham kaynağı olan harvey milk, sean penn'in kusursuz oyunculuğu ile birleşince kazandığı oscarlarla beraber adını tarihe yazdırmıştır. çekimleri san fransisco'da gerçekleşen filmde harvey milk'in gerçek hayattaki yaşayan arkadaşları da rol almışlardır.

film, san fransisco'ya taşınıp, gay haklarını savunmak için kolları sıvayan harvey milk'in biyografisi niteliğinde. milk'in 40. yaşına adım atacağı gece yakışıklı bir gayle tanışıp güzel bir gece geçirmesiyle başlayan hikaye, meclise girmek için büyük uğraşlar gösteren bir adamın hikayesi olarak devam ediyor. hiçbir zaman umudunu yitirmeyen milk, üçüncü girişiminde başarılı olur ve meclise girer. san fransisco valisi george moscone'un da desteğini alan milk, amerika'nın ilk gay hakları savunucusu olur ve halkın da büyük desteğini alır. fakat meclise girdikten 1 sene sonra yani 27 kasım 1978 günü suikaste kurban gider.

bir insan canlandırdığı karakteri sevebilir, ama bu kadar değil. ciddi anlamda rolü yaşayan sean penn'e buradan saygılarımı sunup, "eşcinselliği nasıl öğretiyorsunuz? fransızca gibi mi?" esprisi oldukça sağlamdı diyerek yazımı bitiriyorum. bu arada sean penn ve harvey milk benzemiyorlar mı allah aşkına?

0 yorum: