antares (2004)

bu sene "revanche" filmi ile benzer tadda olan "üç maymun"'u geride bırakan ancak heykeli kapamayan götz spielmann'ın "revanche"'de çıkardığı işi beğenmiş ve önceki filmlerini merak etmiştim. "antares", yine kendisinin yazdığı bir film. bu filmle de oscar aday adayı olmuş ancak finallere kalamamış. petra morzé, andreas patton, hary prinz, susanne wuest, dennis cubic, andreas kiendl filmde rol alan başlıca oyuncular.

spielmann, bu filmini 3 bölüme ayırmış ve her bölümde de bir çifti mercek altına almış. ilk bölümde bir hastanede doktor olarak görev yapan bir kadın ve hayli monoton bir şekilde yürüyen bir evlilik var. akşam yemeği esnasında schubert dinleyen, birbirlerine karşı anlayış ve saygı çerçevesi içerisinde hareket eden, kendilerine ve çocuklarına karşı sorumluluklarını bilen çiftin kadın olanı eşine karşı duyduğu tutkuyu yitirmiştir. ve bu da onu evin dışarısında arayışlara itmektedir. meslektaşı olması dışında hakkında başka bilgi sahibi olmadığımız bir adamla otel odalarında cinsel arzularını bastırmaktadır. eva, her ne kadar kocasına yeni bir aşka ihtiyacı olduğunu söyleyerek kendi vicdanını rahatlatma yoluna gitse de bu yabancı adamla olan ilişkisinden anlaşılacağı gibi aradığı yatakta sınırı olmayan fantazileri gerçekleştirmektir. (ilk bölüm için winterbottom'un "9 songs"'u bir referas olarak görülebilir)

eva'nın oturduğu bölgedeki alışveriş merkezinde kasiyer olarak olarak çalışan sonja'nın hikayesine zıplarız bir anda ve ikinci bölüm başlamış olur. sonja, göçmen olan erkek arkadaşını hamile olduğunu söylerek kandıran ve bu sayede elinde tutmayı arzulayan bir genç kadındır ve sevgilisini delicesine kıskanmaktadır. gerçi bu kıskançlık konusunda da haksız değildir. marco bir yandan sonja ile evlilik planları yaparken diğer yandan da kendisinden yaşça büyük olan bir kadınla daha ilişki yaşamaktadır. ve bu ilişkide de başrolü cinsellik oynamaktadır. marco'nun her akşam köpeği gezdirme bahanesiyle dışarıya çıkıp nicole'ün koynuna giriyor oluşu zamanla sonja'da kuşku uyandırır ve marco'yu takibe alır. öğrendiği acı gerçekle ise yıkılır.

üçüncü bölümde ise bu sefer mercek altında bir başka çift, nicole ve boşandığı eşi alfred vardır. alfred, eşinin kendisini istememesine rağmen ondan bir türlü kopmayan, daha önce pek de takmadığı işinde başarılı olmaya çalışıp eski eşinin gözüne girmeye çalışan biridir. ne var ki artık marco ile beraber olan nicole'ün gözü ne alfred'in aldığı arabada ne de hediyelerindedir. alfred ise kadının başka bir erkekle beraber oluşuna göz yummasına rağmen içindeki şiddeti bastıramayıp nicole'ün üzerine gitmektedir.

spielmann, üç ayrı bölümde anlattığı, aynı bloklarda yaşayan üç ayrı çiftin hayatını bir trafik kazasında kesiştirerek çıktığı yolculukta farklı sosyal tabakalardan olan üç çiftin aldatmaya karşı olan tepkilerini gözler önüne seriyor. ve bunu anlatırken de çıplaklığı ve cinselliği istediği gibi kullanmaktan da kaçınmıyor. "revanche"'in temposundan ve anlatımından zevk aldıysanız "antares" de sizi saracaktır.

0 yorum: