chicken run (2000)

wallace and gromit filmlerinin (bkz: wallace and gromit: a grand day out, wallace and gromit: the wrong trousers, wallace and gromit: the curse of the were-rabbit, wallace and gromit in a matter of loaf and death) yaratıcısı nick park'ın, peter lord'la birlikte senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı stop-motion, animasyon film. seslendirmelerini ise phil daniels, lynn ferguson, mel gibson, jane horrocks, timothy spall, miranda richardson gibi isimler yapmıştır. bafta ve golden globe ödüllerine adaylıkla kalan film, uzun metrajlı stop-motion çekmenin zorluklarını bir yana bırakıp, nick park'ın yeteneğini gözler önüne seriyor.

sürekli yumurtlamak zorunda olan, işlevini yitirdiği zamanda güzel bir akşam yemeği olarak sofralara lezzet katacak tavuklar, mrs. tweedy'nin lanet tavuk çiftliğinde yaşamaktan bıkmış, özgürlük hasretinden yapamayacakları şey kalmamıştır. ginger isimli asi tavuğun önderliğinde her yeni gün bir kaçış planı hazırlayan tavuklar, gökten düşen fetcher isimli horozun uçabildiğine inanmaya başladığı andan itibaren uçmayı öğrenmek için ondan ders alırlar. çok zaman geçmeden gerçeği söyleyemediği için utanç duyan fetcher'ın çiftliği terketmesiyle beraber iş yine başa düşer ve bu sefer uçmaktan başka çare kalmadığını anlayan tavuklar, önemli bir proje üzerinde çalışmaya başlarlar. kendi uçaklarını inşa etmeye başlayan tavuklar, bir yandan mrs. tweedy'nin tavuklu turta makinesini bozmaya, bir yandan da uçaklarını tamamlamaya çalışırlar...

3 oscarlı nick park'ın wallace and gromit'teki gibi yine kendi hazırladığı hamurdan karakterleriyle güzelim ingiliz aksanı birleşirse ne olur, ahanda chicken run olur. bir stop-motion animasyonuna göre fazla önemli olmayan en ufak ayrıntlar bile düşünülmüş filmde, kesinlikle izlenmeli.

0 yorum: