sleeper (1973)


sleeper, 1973 tarihli woody allen işi bilim kurgu filmi. ve yine kendi mutfağında hazırlayıp izleyiciye sunduğu bir film. başrolü ise o dönem yavuklusu olan diane keaton ile paylaşıyor.

woody allen’ın mizahının 89 dakikaya yayıldığı film konu olarak, jazz klarnetçiliği de yapan, bir organik sebze meyve marketinin ortağının hastaneye bir ameliyat için yapan miles monroe adlı adamın uyutulup 200 yıl sonra uyandırılması ve uyandığı zamanda olan absürd olaylar üzerine kurulu. absürd olaylar dediğim kısımda polis devlet kavramına ait görüşleri devreye giriyor allen’ın. bir yandan george orwell’e göz kırparak eleştirisini yapıyor, diğer yandansa günümüze ait yazarlara ait laflarını sıralıyor.

“- bu joseph stalin. komünistti. onu pek sevmezdim. bıyığı çirkindi. kötü alışkanlıkları vardı.

- bu bela lugosi. bir süre new york belediye başkanlığı yaptı. onu ne hale getirdiğini görüyorsun.

- bu charles de gaulle. çok ünlü bir fransız aşçı. sufle, omlet, her şeyi yapmayı öğretirdi.

- bu ise scott fitzgerald. romantik bir yazar. ingiliz edebiyatı okuyanlar çok sever. Üniversiteli kızlar, yani nemfomanlar.

- bu chiang kai-shek. onu da pek sevmezdim.

- bu ise billy graham. din ticaretinde çok büyüktü. tanrı’yı tanıdığını söylerdi. ona bütün gardırobunu vermişler, birlikte randevulara gidiyorlarmış. çok ünlüydü. bir süre romantik ilişkileri olmuş.

- bu ise norman mailer’in fotoğrafı. çok büyük bir yazardı. harvard tıp fakültesi’ne incelemeleri için egosunu bağışlamıştı.

- bunun ne olduğunu hemen söyleyeyim. bu, “playboy” adındaki bir derginin orta sayfası. aslında gerçek hayatta böyle kadınlar yok. bunlar naylondan yapılmıştır. şişirir, düğümlersin. üstüne yağ falan dökersin.”

0 yorum: