anything else (2003)

woody allen’ın yazıp, yönetip ve yan rolde oynadığı 2003 tarihli filmi. başrollerde jason biggs ve christina ricci yer alıyor. yardımcıları ise danny devito ve stockard channing.

konu olarak gene bir woody klasiği var ortada; kadın erkek ilişkisi. konuyu ele alırken, jerry ile amanda’nın nasıl tanıştıklarından giriyor mevzu ve woody baba’nın ilişkilerle ilgili o ilk kıvılcımlara dair, ilk ateşlenmelere dair hikayesine rastlıyoruz bu filmde. ve daha sonraları ise hem kadın hem de erkek yönünden, diyaloglar aracılığıyla bir durum üzerine kadın ve erkeğin o ayrı bakış açılarına sahip olduğunu yakalamaya çalıştığını görüyoruz. burada bir ek yapıp, erkeğin kadınlar hakkındaki ve durumlar hakkındaki görüşlerini iç ses olarak değil de kameraya dönerek konuşma yöntemiyle belirttiğini görüyoruz. evet, bu olayı çok seviyorum. ve bu yüzden de en sevdiğim filmlerden birisi “high fidelity” ve ona önderlik ettiğini düşündüğüm yine bir allen filmi olan “annie hall”‘dur.

kendisini terk eden kadınlara karşı bir önlem alamayan hatta bir kadını terk etme konusunda sıkıntı yaşayan bir komedi yazarı olan jerry’nin hayatına amanda’nın girişine ve amanda’nın jerry üzerindeki pragmatist davranışlarının etkilerine tanık oluyoruz film boyunca. filmin yürüyüşü boyunca bizi nasıl bir son beklediği fikrine kapılmıyor da değiliz. filmde kendisine ismen yer bulan billie holiday’in o harika sesinden şarkılar kulağımıza çalınıyor. woody babanın bu seçimlerine de bayılıyorum. ayrıca filmle ilgili başka bir güzel ayrıntı ise iyi jazz yorumcularından diana krall da ufak bir sahnede yer alıyor.

0 yorum: