oorlogswinter (2008)

"oorlogswinter" ya da uluslararası karasularda bilinen adıyla "winter in wartime" hollandalı yazar jan terlouw'un aynı adlı romanından mieke de jong ve martin koolhoven katkılarıyla senaryolaştırılmış ve martin koolhoven tarafından çekilmiş. hollanda ve belçika ortak yapımı olan filmde martijn lakemeier, yorick van wageningen, jamie campbell bower, raymond thiry, melody klaver, anneke blok rol alıyor. almanların elinden kaçmaya çalışan ingiliz askeri canlandıran jamie campbell bower'ı daha önce "sweeney todd"'da izlemiştik. kendileri ayrıca "rocknrolla"'da da karşımıza çıkmıştı. genç yaşta olmasına rağmen önemli yönetmenlerle beraber çalışıyor olması büyük şans.

"oorlogswinter" bizi 1940'lı yılların ortasına ve hollanda'ya götürüyor. nazilerin hakimiyeti altında olan bir kasabada belediye başkanının oğlu olan michiel, almanların istilasını içine sindiremiyor ve çocuk yaşına rağmen elinden geldiğince onlara karşı davranmaya çalışıyor. babasının bölgedeki nazi subaylarıyla olan idareten muhabbeti bile onda tiksintiye yol açıyor. babasıyla arasına mesafe koyan michiel'in kendisine örnek aldığı adam ise amcasıdır. direnişçilerden biri olarak bildiği amca ben'in savaş hakkında uyarılarını ciddiye almayan michiel kendi bildiğini okur.

bir akşam kasabadaki ormanlık alana ingiliz savaş uçağı düşer ve uçaktan jack sağlam olarak kurtulur. bölgedeki siperlerden birine gizlenen jack'ten arkadaşının yazdığı notla haberdar olan michiel, ona yardım elini uzatır. zwolle'ye ulaşıp oradan da ingiltere'ye geçmeyi planlayan jack'in ayakta kalabilmesi için elinden geleni yapan michiel'in ise tek bir isteği vardır; özgürlük. ne var ki bu yolda feda etmesi gereken şeyler de olacaktır.

bir dönem filmi olan "oorlogswinter", pek çok filmin beslendiği kaynaklardan biri olan 2. dünya savaşını arkaplanda bırakıp, henüz ergenlik çağında olan bir çocuğa odaklanıyor. savaş zamanında çocukluğunu bir yana bıran hatta çoğu yetişkinin bile cesaret edemeyeceği işlere bulaşan michiel'i canlandıran martijn lakemeier'in ilk film deneyimi olmasına rağmen başarılı bir performans sergilemiş. ülkesindeki festivallerden 5 ödül kapan "oorlogswinter" buralara pek uğramasa da elden geçirilmeli.

0 yorum: