sweeney todd: the demon barber of fleet street (2007)


1979 yılında broadway‘de gösterime girdikten sonra, özellikle "en iyi müzik" başta olmak üzere bir çok ödül toplayan müzikalin, pastel tonlar ve gotik makyajlar eşliğinde beyazperdeye uyarlanmış halidir. senaryosunu john logan, stephen sondheim ve hugh wheeler‘ın, müziklerini de stephen sondheim‘in yaptığı sinema filmi, tim burton yönetmenliğinde çekilmiştir. başrollerinde johnny depp, helena bonham carter, alan rickman, timothy spall gibi zengin bir oyuncu kadrosu vardır. hem johnny depp‘in, hemde helena bonham carter‘ın ilk müzikal denemesi olmasına karşın, seslerinin ne kadar mükemmel olduğunu görmemek elde değil.

filmin konusuna geçmek gerekirse, bahtsız bir berberin hayatı demek istiyorum. bahtsız, çünkü aşık olduğu karısı, acımasız bir yargıç tarafından elinden alınmış ve berber; yani benjamin barker haksız yere hapis yatmış, elinden alınan karısının ve çocuğunun hasreti ile piskopata bağlamıştır. haksız yere yatılan onca seneden sonra, sweeney todd ismiyle öyle bir dönüş yapmıştır ki.. todd, ilk olarak eskiden kendisine ait olan, yani mrs. lovett‘ın pastanesinin üstündeki berber dükkanına geri döner. mrs. lovett kendisine gerçekten mükemmel bir suç ortağı olacaktır. lovett, benjamin barker‘ı gördüğü ilk anda tanımıştır, çünkü ona karşı her zaman bir zaafının olduğu bilinmektedir.



derken mrs. lovett ve mr. todd muhteşem bir ikili olurlar. sonrası malum… bahtsız berberimiz olur bir katil, suç ortağıda insan eti pişirip satan bir cani!

filmin "en iyi müzik" ödülünü birçok kez almasına şaşmamalı. müzikalin soundtrack albümü oldukça zengin. aniden artıp azalan tiz kadın sesi ile, ona ayak uydurmakta hiç güçlük çekmeyen donuk bir erkek sesi, müziklerin tamamını mükemmel yapıyor. en iyi soundtrack albümlerden biri diyerek tracklisti yazmak istiyorum:

the ballad of sweeney todd
no place like london
the worst pies in london
my friends
greenfinch and linnet bird
ah, miss
johanna
pirelli’s miracle elixir
the contest
wait
kiss me
ladies in their sensitivies
pretty women
epiphany
a little priest
god, that’s good!
by the sea
the judge’s return

0 yorum: