paris, texas (1984)

wim wenders’ın, sam shepard’ın senaryosundan yola çıkarak çektiği 1984 tarihli film. harry dean stanton, nastassja kinski, dean stockwell ve aurore clément’in rol aldığı film gerek öyküsü, gerek anlatımı, gerek görüntüleri gerekse müzikleriyle yani herşeyiyle “iyi” nitelemesini hak eder.

4 sene önce yaşanmış bir yıkım sonucu kendisini yollara vuran bir adamı kardeşinin bulmasıyla başlar hikaye. ağzından laf zorla alınan, geceleri uyumak nedir bilmeyen bu adamın oğlu ile yakınlaşmasına şahit oluruz. ve daha sonra oğluyla beraber yollara düşüşüne, 4 sene önce kendisini terk edip giden eşini bulmaya çalışmasına… eşi seks shop gibi bir yerde çalışmaktadır, ama bu da koymaz adama. ona anlatacakları vardır ve de ondan dinleyecekleri. ne kadar yüzyüze konuşmak için kendini alıştırsa da beceremez, konuşmadan önce sırtını ona döner öyle anlatır içindekileri. sonra yine oğlunu onla bırakıp yollara vurur kendisini. 4 sene öncesine atıfta bulunurcasına.

sinematografik olarak müthiş bir filmdir. filmdeki çoğu kare birer fotoğraf gibi yansır gözümüze. finalde travis’in arabaya binmeden önceki sahne, seks shopta konuşma esnasında travis’in yüzünün aynada jane’in yüzüne yansıması…

bir de ufak bir sahne vardır, travisle oğlu yolda gider, bir sapağa gelirler sol taraf houston’a (jane’in olduğu şehir), sağ tarafsa san antonio’ya gider. travis bir duralar, kararsız kalır. daha sonra velet “sola” der, ve arabayı houston’a doğru sürmeye başlar. travis’in ruh halini özetleyici sahnedir kanımca.

3 yorum:

medgallis | 27 Nisan 2009 12:30

wim wenders denildiginde goruntulerin guzelligi ya da hikayenin dokunakli oldugunu soylemek gereksizdir cunku oyledir. genel degerlendirmeler icin yollar hep ayni yere cikacagindan ayrintilardan konusmalidir sadece: amator goruntulerden karisini seyrettigi anlar gibi. hayatin siradanliginida kaybolmamak icin gitmeyi tercih eden karisina duydugu sefkat gibi. ve o kabinde karisi onu gormese bile sanki gozgoze gelmekten korkuyormuscasina sirtini donerek kendi kendine konusyormus yaptigi sahne gibi.
sozun ozu 'wim wenders ulan!..'
:)

Benay | 3 Temmuz 2009 04:49

bu yorumlar uzun süredir izlemeyi ertelediğim bu film için iştahımı kabarttı doğrusu...

k.a. | 3 Temmuz 2009 13:19

bence de erteleme, bir an önce izle. wim wenders'ın son filmi "palermo shooting"'den çok fazla şey beklerken hiç tatmin olamadım :/