blindness (2008)


daha önce "cidade de deus" filmiyle ülkemizde büyük ilgi gören fernando meirelles'in son filmi. josé saramago'nun aynı adlı romanından don mckellar'ın senaryolaştırdığı filmin başrollerinde julianne moore, mark ruffalo, alice braga yer alıyor. yardımcı oyuncu kadrosu da bir hayli dikkat çekici; danny glover, gael garcía bernal. ülkemizde gösterimi ilk defa filmekimi 2008'de yapılan film bugün itibarıyla sinemalarda gösterime girdi.

hangi ülkeye ait olduğu belli olmayan ve ismi de bilinmeyen şehirde sıradan bir günde trafikte seyir halinde olan adam bir anda kör olur. kendisine yardımcı olmak isteyen biri onu evine bırakır ancak giderken arabasını da yanında götürür. eşiyle birlikte hastaneye gelen adam göz doktoruna muayene olur ancak bir tuhaflık vardır. gözleri oldukça sağlıklıdır ve körlüğün nedeni bilinmemektedir. hastayı muayene eden doktor ertesi sabah uyandığında aynı sorunu yaşar. tüm bu körlük vakası bulaşıcıdır ve şehirde yayılmaktadır. hükümet önlem amacıyla bu hastalığa bulaşanları içerisinde koğuşlar bulunan bir binada karantina altına alır. gittikçe kalabalıklaşan ortamda bir tehlike baş göstermeye başlar; yiyecek paylaşımı. bireyler tarafından yiyeceğin adaletli bir şekilde paylaştırılması hakkında görüşler ortaya atılırken 3. koğuştan bir adam kendisini kral olarak ilan eder ve kendisine yandaşlar bulmakta gecikmez. yiyeceğin paylaşımı konusuna el atan grup zamanla diğer insanlar üzerindeki baskısını gittikçe ağırlaştırır.

filmin temasını farklı filmlerle özdeşleştirmişler, benim özdeşleştirdiğim filmse alman sinemasının son dönemdeki en iyi ürünlerinden biri olan "das experiment" oldu. aynı alana tıkılı olan ve farklı sosyal sınıflardan olan insanların arasındaki egemenlik kavgası her iki filmin de çıkış noktasını oluşturuyor.

filmi izleyenlerin ortak görüşü romandan uyarlamanın zayıf kaldığı yönünde. romanı okumadığım için pek bir şey söyleyemiyorum. ancak roman uyarlamalarında genel olarak bir sorun var ki, hiçbir uyarlama film romanın verdiği tadı vermiyor. özellikle de o romandan oldukça etkilendiyseniz filmin tatmin edebilirliği iyice zorlaşıyor.

oyunculukların ön plana çıktığı filmde özellikle julianne moore'un sergilediği performans oldukça başarılı. son dönemin başarılı aktörlerinden gael garcia bernal, yan rolde olmasına ve kısa süre gözükmesine rağmen yaptığı işle göz dolduruyor. "vicky cristina barcelona" ile beraber haftanın seyredilebilir filmlerinden.


0 yorum: