once (2006)

başrollerinde the frames grubunun solisti glen hansard ile beraber markéta irglová'nın rol aldığı, senaristliğini ve yönetmenliğini john carney'nin yaptığı irlanda yapımı film. imdb'den 8.1 puan alan, fakat top 250 listesinde göremediğimiz filmdir. glen hansard ve markéta irglová sayesinde, "en iyi orjinal şarkı" dalında da bir oscar sahibi olmuştur aynı zamanda.

karakterlerin ismi olmadığını söyleyerek başlıyorum. irlanda'lı bir adam... maddi durumu iyi olmamakla beraber, babasının dükkanında çalışıp ona yardım etmekte ve sokaklarda gitar çalarak para kazanmaya çabalamaktadır. bir gün çek bir kızla tanışır. kız da aynı onun gibi, çalışıp; annesine ve kızına bakmak zorundadır. ortak noktaları olan müzik sayesinde aralarında güçlü bir bağ oluşur. adam çok iyi gitar çalıp şarkı söyler, kız da piyanoda aşmıştır, sesi de güzeldir hani. lakin ikisi de yeteneklerinin muhteşem olduğunun farkında değildir. -aslında kız- hayali albüm çıkarmak olan adamı ikna eden kız, adam ve sokaktan topladıkları bir kaç gençle beraber stüdyoya girerler. albüm hazırlanır. adam sevdiği kadının yanına, londra'ya gitmeye karar verir. aslında kararını önceden vermiştir, ama "her an vazgeçme potansiyeli var" görüş açısıyla bakan izleyici, kararında emin olduğunun farkında değildir. evet, gider. kıza hep almak istediği piyanoyu hediye ederek. artık farklıdır herşey. kızın kocası gelmiş, adamda sevdiği kadının yanına gitmiştir. sevdiği mi dedim? yok, aslında sevdiği; her zaman camın önünde piyano çalan o kız olarak kalacaktır...

şüphesiz filmdeki en güzel şarkı "if you want me" idi. fakat gönül isterdi ki birlikte söylesinler, burada şarkı biraz harcanmış aslında. içinde lies, when your mind's made up, falling slowly gibi harika şarkılar barındıran soundtrack albümü dinlenmeli, film izlenmeli diyerek yazımı sonlandırıyorum.

1 yorum:

Benay | 3 Temmuz 2009 05:06

Once müzikleriyle olduğu kadar herkesin beklentisi olan o aşk yerine bakışlarla anltılan,yaşanılan ve karakterler gibi ismi konulamayan bir ilşkiyi içerdiği için de her zaman bende yeri ayrı olacak bir film!
yorumun için eline sağlık sevgili sinema sever arkadşaım:)