one flew over the cuckoo's nest (1975)

ken kesey'in aynı isimli romanından 1975 yılında beyazperdeye uyarlanmış ve çek yönetmen milos forman tarafından çekilmiş olan sinema filmi, 8.8 rating ile imdb'nin top 250 sıralamasında en iyi 8. film olarak yer almaktadır. başrollerinde randle patrick mcmurphy rolünde jack nicholson'ı, martini rolünde danny devito'yu, ayrıca; louise fletcher, alonzo brown, michael berryman gibi isimleri görmekteyiz.

bir cezaevinde tutuklu olan randle patrick mcmurphy, orada çalışmaktan kurtulmak için birtakım saçma sapan davranışlar sergileyerek kendini "deli" olarak gösterir. bu şekilde cezaevinde çalışanların dikkatini çeker ve bir akıl hastanesine sevk edilir. bu akıl hastanesinde bir süre denetlenmesi ve deli olduğunun kanıtlanması gerekmektedir. gittiği akıl hastanesindeki diğer "deli"ler ile ilişkileri ve sürekli olay çıkarması sebebiyle yine dikkatleri üzerine toplayan randle, hastaneden kaçma planları yapmaktadır. amacını gerçekleştirmiştir de. aslında gerçekten kaçmayışı onun da biraz deli olduğunu kanıtlamıştır. hastanedekilerin hiçbiri tam anlamıyla deli değildir. hatta hastanede gönüllü olarak kalanların sayısı oldukça fazladır. bu ilginç gerçeği öğrenen randle, çeşitli çılgınlıklar yaparak arkadaşları!nın sevgisini de kısa zamanda kazanmıştır bile. hastanede verilen terapinin değil de randle'ın yönteminin daha tesirli olduğunu söylemek gayet yerinde bir tabir olur.


tartışmaların ve çekişmelerin bol olduğunu gördüğümüz halde filmin sonlarına doğru "dostluk" kavramının ağır bastığını görmemek mümkün değil. örneğin randle'ın belki de son kaçma şansı varken intihar eden billy'nin odasına koşması buna örnek gösterilebilir. orada billy'nin yanına koşmasaydı ve hemşire louise fletcher'ın gırtlağına yapışmasaydı belki de hayalini gerçekleştirip kanada'ya gitmiş olacaktı.

filmin sonu oldukça yaralayıcı. yeniden hastaneye getirilen randle "yine rol yapıyor ayağa kalkıp şaklabanlık yapmaya başlayacak" derken böyle birşey olmadığını görmek koyuyor tabi. tavsiyem, izlesin herkes. fakat yan etki olarak "evde deli taklidi yapmak" gibi bir eylem baş gösterebilir. o yüzden izlerken fazla kaptırmayın kendinizi o vurucu sahnelere...

ödüllerinden bazıları:

(oscar) en iyi aktör: jack nicholson
(oscar) en iyi aktris: louise fletcher
(oscar) en iyi yönetmen: milos forman
(bafta) en iyi aktör: jack nicholson
(bafta) en iyi aktris: louise fletcher
(bafta) en iyi yönetmen: milos forman
(bafta) en iyi film: one flew over the cuckoo's nest
(golden globe) en iyi aktör: jack nicholson
(golden globe) en iyi aktris: louise fletcher
(golden globe) en iyi yönetmen: milos forman

0 yorum: