[rec] (2007)

jaume balagueró'nun luis berdejo ile senaryosunu yazdığı ve paco plaza ile beraber de yönetmenliğini yaptığı 2007 yapımı korku-gerilim filmi. başrolde manuela velasco var ve ona eşlik eden oyunculardan bazıları ferran terraza, jorge serrano, pablo rosso ve david vert.

yerel bir televizyon kanalında "siz uyurken" adlı programının bir bölümünde kent itfaiyesinin geçirdiği bir akşam konu olarak ele alınır. ve spiker angela ile kameraman pablo çekimleri yapmak üzere itfaiye istasyonuna giderler. sıradan bir akşam geçirilirken, bir apartmanda yaşlı bir kadının dairesinden tuhaf sesler geldiği ve kadının başına bir şey geldiği haberi alınır ve tv ekibi ile beraber itfaiye aracı yola koyulur. apartmana ulaştıklarında evinden pek çıkmayan yaşlı kadının düşüp bir yerlerini incittiğini sanırlar ancak kadının dairesine girdiklerinde işin rengi değişir. kadın, polis memurunu ısırır ve zombie filmlerinde rastladığımız şekilde olaylar gelişir.

"blair witch project" ve son dönemde "cloverfield"'daki gibi çekimler bir kamera üzerinden gerçekleşmiş filmde, olayları pablo'nun kamerasından izliyoruz sadece. film açılışındaki deneme çekimlerinde yakalanan samimi hava (angela'nın o işini bilir tavırlarının getirdiği antipatik hava), daha sonra sanki bir polisiye programı izlermiş gibi hava yaratıyor, apartman sakinlerinin kendi aralarındaki diyaloglarıyla (özellikle yaşlı çift) ve pablo'nun kamerasının kıpır kıpır hareketleriyle seyiriciyi iyice avucuna alıyor ve filme dair olan gerçeklik duygusunu iyice arttırıyor. çekimlerin bu şekilde yapılması filmde daha fazla doğaçlama yapılmasına müsade ediyor ve kimi yerlerde oyuncuların reaksiyonlarının daha gerçekçi olmasını kılıyor. ve izleyene aktarılması hedeflenen gerilim duygusu yaratılmış oluyor.

film boyunca gerilimi arttıran bir başka faktör ise mekan seçimine bağlı olarak oluşan sıkışmışlık duygusu. genelde zombie filmlerinde rastladığımız karantina bölgesi açık alanlar içeren kasaba veya şehir oluyordu, daha çok agorafobiye yönelik. [rec]'de ise baştaki sahneler hariç tüm film apartman içerisinde geçiyor ve apartmanın karantina bölgesi ilan edilip, içeridekilerin dışarıya çıkamama durumu olunca oldukça sıkı bir klostrofobik ortam yaratılmış oluyor, ve film boyunca izleyene sıkışmışlık duygusunu iyice veriyor. özellikle final sahnelerine doğru, spiker ile kameramanın apartmanın en üst katındaki, elektrikleri olmayan daireye girişleriyle yaratılan ortam, olayları önce kameranın ışığından daha sonra da gece görüş özelliğinden yararlanarak sunulması gerilimi kat kat arttırıyor ve film esnasında artan tempo ve tırmanan gerilimin sonucu olarak güzel bir final ortaya koyuyor.

zombie filmlerinin giriş veya gelişme kısımlarında yeniden diriliş vakasının nedeni açıklanır. son dönem zombie filmlerinde olduğu gibi burada da vakanın bir virüsten dolayı ortaya çıktığı açıklanıyor; veterinere getirilen bir köpeğin başlangıçta rahatsızlığı normal seyirde giderken birden saldırganlaştığı ve çevreye zarar verdiği aktarılıyor izleyene. ve buna neden olan virüsün tükürük gibi vücut salgısıyla bulaştığı belirtiliyor. köpeğin bu apartmandan olduğu gerekçesiyle de apartmanın karantina altına alındığı belirtiliyor. virüsü kapan ve zombie haline gelenlerde de kuduz vakası gibi bir durum söz konusu. koşarak avının peşinden gidiyor ve avını ısırıyorlar. tüm bu açıklama yapılmışken filmin sonlarına doğru anlaşılmaz bir şekilde bir teori daha ortaya çıkıyor. ilk teori film için oldukça yeterliyken, gereksiz bulduğum ikincisinde girilen dairede laboratuar gibi bir ortam bulunuyor ve kayıt cihazında yaratılan virüsün farklı reaksiyon verdiği söyleniyor. ve duvardaki gazete küpürlerinden de olayın vatikan ile bağlantısı olduğu göz önüne koyulup, dinle bağlantılı esrarengiz bir hava yaratılmaya çalışılıyor. filmi izleyen çoğu kişinin takıldığı gibi benim de takıldığım bir nokta oldu bu sahneler.

filme üzerinden çok geçmeden amerikan sineması tarafından el atıldı, yeniden çevrimi yapıldı. "quarantine" adı verilen film orijinalinin yerini ne kadar tutabilir, izleyip göreceğiz. ayrıca gene ayrı kadro bir araya geldi ve [rec]2'nin yapımıyla meşguller. bokunun çıkarılmaması umuduyla.


1 yorum:

nebuchadnezzar | 22 Şubat 2009 22:59

ben korktum bunda ywas... amma tırsak film... muhaaa ii bi film :D