slumdog millionaire (2008)

"trainspotting" denilince evan mcgregor gibi akıllara gelen ilk kişilerden olan yönetmen danny boyle'nin ülkesinin arka bahçesi, hindistan'da çektiği, senaryosunu vikas swarup'ın romanından yola çıkarak simon beaufoy'ın hazırladığı film 2008'in en dikkat çeken yapımları arasında yer alıyor. oyuncular arasında ise dev patel, freida pinto, madhur mittal, anil kapoor bulunuyor.

aslında adıyla spoiler veren film, iş arkadaşlarının ara gazıyla "kim milyoner olmak ister" yarışmasına katılma şansı elde eden ve çocukluğundan beri kavuşamadığı latika'ya ulaşabilmek için bu fırsatı değerlendiren jamal, karşısına çıkan tüm soruların cevaplarını bilir. bir call center'da çaycı olarak çalışan jamal'ın bu başarısı programın sunucusunda kıllık yaratır ve hile olabileceği iddiasıyla merkeze götürülür ve sorgulamaya alınır. ve tüm filmi etkisi altına alacak gerçekler bir bir dökülmeye başlar.yarışmada yöneltilen soruların cevaplarını jamal biliyordur, çünkü bu soruların cevapları onun hayatının kilit noktalarında gizlidir.

hindistan'da alt sınıflarda yer alan bireylerin yoksulluğunun, çaresizliğinin resmedildiği ve bu çareizliğin çeşitli güçler tarafından nasıl kullanıldığını (kimsesiz çocukların dilenci olarak kullanılması, eline silah alabilecek cesarete sahip gençlerin ağır abiler tarafından kanatları altına alınması...) izleyene tekrar hatırlatırken, farklı coğrafyalarda yaşasakta çekilen acıların, hayatların hastalıklı yollarının nasıl da aynı olduğunu tokat gibi insanın yüzüne çarpıyor. jamal'ın, tac mahal'i gezmeye gelen amerikalı turiste dediği gibi "gerçek hindistan"'ı görüyoruz ve turistin karşılığında verdiği "amerikan gerçeği" paranın gücünün bu kayıp yaşamlardaki etkisini.

"trainspotting"'te esas oğlan renton'ı iskoçya'nın en pis tuvaletine gömen boyle, bu filmde de jamal'ı bok çukurunun içine atıyor. çekimlerinin tümü hindistan'da yapılan filmde yönetmen koltuğundaki danny boyle'a loveleen tandan yardımcı yönetmen olarak eşlik etmiş ve casting yönetmeni olarak çalışmış. kendisine yöneltilen her soru karşısında şaşkınlık yaşayan, karakolda polislere ifade verirken gider yapmaktan kaçınmayan jamal'i oynayan dev patel oldukça temiz bir oyunculuk çıkarmış. latika rolündeki freida pinto gerek oyunculuğu gerekse sade güzelliğiyle dikkat çekiyor. karakterlerin çocukluklarını canlandıran oyuncularda da seçim başarılı. 2008'in en önemli filmleri arasında yer alan "slumdog millionaire" şu sıralar avrupa ülkelerinde gösterime girmekte. ancak bizim sinemalara pek uğramayacak. netten mi indirirsiniz, dvd'sini mi temin edersiniz bilemem ama mutlaka izleyin derim bu filmi. ha bu arada bir sürpriz yumurta, filmin sonunda.

0 yorum: