dead man's shoes (2004)

shane meadows'un paddy considine ile beraber yazdığı senaryoyu 2004 yılında beyaz perdeye aktarmış. başrolde yer alan paddy considine'e gary stretch, toby kebbell, stuart wolfenden, paul sadot ve seamus o'neill eşlik ediyor.

bir intikam filmi olan "dead man's shoes", ingiltere'nin bir taşrasında geçiyor. abisi richard'ın orduya katılışından sonra başı boş kalan otistik anthony, kasabada uyuşturucu trafiğini yöneten bir tayfayla takılmaya başlar. tayfanın eğlencesi haline gelen anthony, zamanla gördüğü kötü muamelelerden bunalır.

buraya kadar konuyla ilgili önbilgi vermiştim, şimdi ileriye saralım. kardeşini yalnız bırakmış olmanın verdiği pişmanlık ve bu tayfaya karşı duyduğu intikam duygusuyla kasabaya dönen richard intikamı icraate hemen dökmektense "intikam, soğuk yenen bir yemektir" anlayışıyla onları olacaklar hakkında uyarmaya başlar. tüm bu uyarılar yine kendi tarzındadır. ve daha sonra teker teker grup üyelerini elden geçirmeye başlar.

şaşırtan finaliyle izleyeni sarsan film, tipik ingiliz sinemasının atmosferini içerisinde barındırıyor. ingilizlerin o kendine has espri anlayışını da içerisinde barındıran "dead man's shoes" müzikleriyle de dikkat çekiyor. smog, calexico, danger mouse gibi isimlerin parçalarıyla film bütünleşiyor ve izleyende iyi bir tad bırakıyor (özellikle richard ile anthony'nin kırlarda yürüdüğü kısımlarda).

"this is england"'ın da yönetmeni olan shane meadows yine iyi bir iş çıkarmış. ve dahil olduğu tür olan intikam filmlerinin diğer örneklerine göre farklı bir final ortaya koyarak olaya farklı bir boyut getirmiş. esas oğlan richard'ı oynayan paddy considine ise gerek yazdığı senaryo gerekse o içerisinde intikam ateşi yanan ancak düşman gördüklerine donuk gözlerle bakan karakteri hakkını vererek oynamış. ingiliz sinemasından hoşlanıyorsanız mutlaka göz atmanız gereken bir film, mutlaka.


1 yorum:

Unknown | 20 Ekim 2009 21:05

bizimki yine döktürmüş koray:D