o' horten (2007)

yine bir bent hamer filmiyle devam edeyim istedim. filmekimi 2008'de türkiye prömiyerini yapan 2007 tarihli film tamamen bent hamer'ın mutfağında hazırlanmış. filme ismini veren odd horten karakterini canlandıran baard owe'ye espen skjønberg, ghita nørby eşlik ediyor.

yıllarını bir rutin şeklinde yaşamış olan ve bu süre zarfı içerisinde devlet demir yollarında makinist olarak çalışmış olan odd horten, karakter olarak kuzey insanının soğukluğunu bünyesinde barındıran, insanlarla arasına mesafe koyan ve bu mesafeyi daraltmamaya özen gösteren yaşlı biridir ve emeklilik vakti gelmiştir. anlaşılabileceği gibi şatafatlı partilerden hazzetmeyen horten'ın oldukça sade mesleğe veda kutlamasının ertesi günü emekli olmadan önce çıkacağı son seferi kaçırır ve bu olay onun emekliliğinde yaşayacaklarının öncüsü olur.

belirli bir gelişmesi yok aslında filmin. sadece horten'in ultra rutin çalışma hayatından sıyrılıp, dışarıda akan hayata entegre oluşunda yaşadığı garipliklere tanık oluyoruz. o yüzden siz neyi görmek istiyorsanız "o' horten" size onu anlatıyor. kendinizi kapalı tutup bir şey yakalayamamanız da mümkün. ancak şu var ki, kriz bahanesiyle sistemin bizi fazlasıyla borçlandırıp, bu yolla dize getirip ve köleleştirdiği, sermaye sahibine mecbur bıraktığı bu dönemde izleyip, hayatımıza dışarıdan bakmamızı sağlayabilecek bir film o'horten. her ne kadar örümcek ağında çırpınıp ağa daha fazla saplanan bir sinek kadar çaresiz olsak da.


0 yorum: