be kind rewind (2008)

"eternal sunshine of the spotless mind" ile "la science des rêves" (the science of sleep) filmlerinin senartist ve yönetmeni michel gondry'nin, yine senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı filmlerden biridir be kind rewind. başrollerinde jack black, mos def ve danny glover'ın yer aldığı bu film, michel gondry'nin ince zekasını yine gözler önüne seriyor. ülkemizde "lütfen başa sarın" adı altında vizyona giren film her ne kadar imdb'den 6.7 puan almış olsa da, bir çok filmin hakkı yendiği gibi bunda da aynısı olmuştur deyip devam ediyorum.

jack black, nam-ı diğer jerry, oldukça şikayetçi olduğu şiddetli baş ağrılarından, yakınlardaki bir elektrik santralini sorumlu tutuyordur. bu yüzden elektrik santraline bir sabotaj yapmaya karar verir, ve yapar da. sabotaj sırasında işler biraz aksi gidince, jerry bir manyetik güce sahip olur. sahip olduğu bu güç yüzünden, arkadaşı mike'ın (mos def) çalıştığı video kaset dükkanındaki tüm kasetlerin silinmesine sebep olur. üstelik mike'ın patronu mr. fletcher (danny glover), dükkanı mike'a emanet ederken ısrarla jerry'i dükkandan uzak tutması gerektiğini söylemiştir.

silinen video kasetlerin yerine yenilerini koyamayacaklarını anlayan mike ve jerry'nin aklına bir fikir gelir; filmleri yeniden çekmek! bu riskli işi göze alıp ilk olarak mrs. falewicz'in istediği "ghostbusters" filmini çekmeye koyulurlar. orjinalinden farklı olarak 20 dk. gibi kısa bir süreye sığdırdıkları bu filmi mrs. falewicz'e verdikten sonra, bu oyuna devam ederler. kendilerine güzel de bir takım arkadaşı bulurlar ve artık paçayı sıyırmışlardır!


kendilerince "isveçleştirdikleri" bu filmler beklenenden daha fazla ilgi görür ve kapış kapış satmaya başlar. çıktığı şehir dışı gezisinden dönen mr. fletcher olanları gördükten sonra deliye döner fakat olayı tam olarak anladıktan sonra, mike ve jerry'e hak verir. yine işler yoluna koyuldu dendikten sonra bu sefer video kasetlerini kullandıkları filmlerin telif haklarıyla başları belaya girer. fakat onlar yine de yılmayacaklardır...

baştan sona eğlenceli bir film. eskiye nazaren oldukça kaliteli komedi filmi sıkıntısı çektiğimiz şu zamanlarda gayet başarılı olmuş. he, daha iyi de olabilirdi. yine de herkes izlesin derim.

0 yorum: