slumdog millionaire (2008)

simon beaufoy'un, vikas swarup'un "q and a" isimli romanından yola çıkarak senaryosunu yazdığı, senaryoyu kusursuzlaştırmak adına üç kez hindistan'ı ziyaret edip oradaki sokak çocuklarıyla görüştüğü ingiliz yapımı filmin yönetmeni danny boyle'dur. filmde, oyuncu yönetmeni olarak yer alan loveleen tandan ise, yapım aşamasında yaptığı önemli katkıları sayesinde danny boyle tarafından ortak yönetmen seçilmiştir. film, 15 milyon $'lık bütçesiyle, 61.6 milyon $ gibi bir hasılat yapmıştır aynı zamanda. başrollerinde dev patel, anil kapoor, freida pinto ve saurabh shukla'nın yer aldığı bol ödüllü film, hindistan'daki mumbai'nin fakir mahallesi dharavi'de geçmektedir.

ülkemizde bir zamanlar "kim 500 bin ister?" adı altında gösterilen bilgi yarışmasının hint versiyonu olan "kaun banega crorepati"ye katılan jamal malik isimli yetim bir gencin hikayesidir anlatılan. programın sunucusunun, kimsenin gelemediği aşamaya gelerek tüm sorulara doğru yanıtı veren jamal'den şüphelenerek, onu polise sorguya götürmesiyle başlar herşey. doğru cevapların hepsinin, hayatının belirli bir kısmından aklında kalan gereksiz bilgiler olduğu söylenebilir, fakat bu bilgiler jamal'e yarışmanın büyük ödülünü kazandırmış ve rekor kırmasına yardımcı olmuştur.


film ilerledikçe jamal'in yarışmaya katılma sebebini, büyük bir "çocukluk aşkı"nı kavramaya başlıyoruz. çocukluk aşkı latika'ya ulaşabilmek için yarışmaya katılan jamal, latika'nın onu izlediğinden emindir ve aslında para umrunda değildir. çocukluk demişken; çocukluk aşkı kavramını hiçbir zaman anlayamadığımdan olsa gerek, filmdeki olayda bana biraz fazla abartı geldi. konu fazlaca latika-jamal ilişkisi ile kurgulanmış olduğu için, senaryoyu bu yönde değiştirmek kötü olurdu fakat yine de abartı olduğunu görmemek elde değil.

imdb top 250 listesinde 34. sırada olduğunu gördükten sonra beni oldukça şaşırtan film, kimileri tarafından olumsuz eleştiriler alsa da, "kesinlikle" izlenmesi gereken filmler arasında yerini almıştır. ayrıca golden globe'da en iyi film, en iyi yönetmen (danny boyle), en iyi senaryo (simon beaufoy) ve amerikan sinema oyuncuları derneği ödüllerinde de en iyi film ödülü almış bir filmin 10 dalda oscar adaylığı ile eli boş dönmesi imkansız diye düşünüyorum.

jamal malik is one question away from winning 20 million rupees.

how did he do it?

a: he cheated
b: he's lucky
c: he's a genius
d: it is written

1 yorum:

nebuchadnezzar | 4 Şubat 2009 21:54

aman allahım :D ne ince film olmuş walla guy ritcihe nin snatch gibi tat verecekti gidip gelmeleri... ama enfes olmuş... bir tutam tozu daha olsaydı züper film olacaktı... oscar da eli boş dönmesin ama izleyen insanların hafızasında shawshank redemption gibi bir his bırakacaktır... seyiri güzel bir film...