eden lake (2008)

james watkins'in senaryosunu yazıp yönettiği film aynı zamanda watkins'in ilk uzun metrajlı filmi. oyuncular arasında ise kelly reilly, michael fassbender, tara ellis, jack o'connell bulunuyor.

steve, sevgilisi jenny'e evlilik teklifi yapmaya hazırlanmaktadır. teklif için daha önce dalış yapmaya gittiği eden gölünde bir haftasonu geçirmeyi planlar ve jenny ile yola koyulurlar. filmi izlemeden önce konusu hakkında bilgi sahibi değildim, ki eğer ısrarla beklemediğim bir film değilse konusunu okumayı pek tercih etmiyorum. sürpriz yumurta hesabı... bu noktaya kadar sıradan bir korku filmi girişi yapan filmde genç çifti acaba "evil dead" gibi ormanda kötü ruhlar mı bekliyor veya gölde esrarengiz bir olayla karşılaşıp, ne idüğü belirsiz bir canavarın kurbanı mı olacaklar diye düşünüp dururken, genç çift göl kenarında planladıkları romantik haftasonu için uygun giriş yapacakken bir anda veletlerden oluşan bir grup kumsalda peydah oluyor. bir yandan yüksek sesle müzik dinleyip diğer yandan uygunsuz davranışlarda bulunarak jenny ve steve'i rahatsız ediyorlar. tüm bu olanlar karşısında planlarını bozmak istemeyen genç çift kamplarına devam ediyorlar (korku filmlerinin en birinci klişesi, çekip gitsene be güzel kardeşim). brett'in baskın olmaya çalıştığı grubu önce çiftin arabasının tekerini patlatır. yetmez ardından arabayı kaçırırlar. steve arabayı geri almaya çabalarken çıkan tartışmada yanlışlıkla grubun köpeğinin ölümüne neden olur. ve gerilim dolu saatler başlar.

daha ergenlik yaşlarında olan bireylerin içinde sahip olduğu nefrete ve şiddet yanlısı oluşlarına insanın şaşırası geliyor. ancak özellikle son dönem sinemasında şiddetin prim yapan bir unsur olması ve fazlasıyla şiddet içeren filmlerin popüler olmasını göz önüne alınca pek garipsemiyor. gazetelerin 2. sayfalarında okuduğumuz cinayetlerin bazılarının bu tür filmlerden etkilenip işlendiğini görebiliyoruz. tamam, şiddet filmlerinin bu olaylara direk etki ettiğini söyleyemeyiz ancak insanın içinde bir yerlerdeki şiddet eğilimini depreştirdiğini de göz ardı edemeyiz. "eden lake"'te brett'in arkadaş grubunda baskın olma ve ego tatmini peşinde koşmasıyla beraber steve'e yaptığı işkencelere tanık oluyoruz. james watkins, senaryo yazımında acaba bu noktaya mı dikkat çekiyor derken, sonuçta şiddet içeren bir film ortaya çıktığını görüp ikilime düşüyoruz.

filmin finali için sürpriz, şaşırtıcı nitelemeleri var. ancak brett ve çevresindeki karakterlerin film boyunca olan ilişkileri ve brett'in ortaya koyduğu karaktere gizlenmiş özellikleri hesaba kattığımda pek de beklenmeyen bir son olduğunu düşünmüyorum. james watkins'in ilk denemesi olan film izlenebilir deyip postu nihayetlendiriyorum.


0 yorum: