science des rêves, la (2006)


diğer ismiyle; "science of sleep", ülkemizdeki vizyon ismiyle "rüya bilmecesi".

eternal sunshine of the spotless mind'dan tanıdığımız filmin fransız yönetmeni michel gondry olmakla beraber başrollerde amores perros, babel gibi alejandro gonzález iñárritu filmlerinden tanıdığımız meksikalı oyuncu gael garcía bernal ile; serge gainsbourg ve jane birkin'in değerli yavruları charlotte gainsbourg, alain chabat, emma de caunes, sacha bourdo yer alıyor.

"close your eyes, open your heart..."


filmde, sürekli rüya gören, haliyle gerçeği ve rüyayı birbirine karıştıran stephane'ın (gael garcía bernal) eğlenceli, bir o kadarda trajikomik hikayesi anlatılıyor. uykudayken, yani rüyadayken sunucusu olduğu stephane tv'de uyku bilimini ele alan stephane, gerçek hayatla olan bağlantısını neredeyse kopartacaktır. karşı komşusu stephanie'den oldukça hoşlanan fakat yaşadığı düzensizlik sonucu gerizekalıca tavırlar sergileyen stephane, uyanıkken çözemediği tüm problemlerini, rüyasında çözmeye kararlıdır...


kartondan stüdyo ve kameralar, selefondan deniz, kumaştan kayık gibi ilginç nesnelerin sıklıkla kullanıldığı film, görsel olarak muhteşem olmasının yanısıra, bazı sahnelerde "rüya ve gerçek" kısmını karıştırmış. tam anlamıyla anlayabilmek için birkaç defa izlemek lazım (kesinlikle sıkmaz) diyerek yazımı sonlandırıyorum.

0 yorum: